Receptet på dessa mumsiga cupcakes kommer från Vegan Cupcakes Take Over The World, men jag har översatt och försvenskat det något.
12-16 st stora cupcakes eller betydligt fler mini:
2½ dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl socker
1 dl rapsolja
1 tsk vanillinsocker
½ tsk bittermandelarom (i oljeform, brukar finnas vid karamellfärgen)
2½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
valfritt: 2 msk snabbkaffepulver
12-16 muffinsformar
Sätt ugnen på 175°.
Blanda sojamjölken med vinägern i en skål. Sätt den åt sidan i några minuter. Under tiden kan du placera ut muffinsformarna på en plåt. Vispa sedan ner socker, olja, vanillinsocker och bittermandelarom + eventuellt snabbkaffepulver i smeten. Rör sedan i mjöl, kakao och salt. Blanda försiktigt ner bikarbonat och bakpulver.
Fyll muffinsformarna till en tredjedel. Ta hellre fler formar än att överfylla! Grädda i 18-20 minuter (om du gör stora cupcakes, annars kortare) eller tills en provsticka kommer ut torr.
Chocolate Mousse Topping (samma som detta recept)
350g silkestofu
½ dl sojamjölk
2 msk lönnsirap
1 tsk vanillinsocker
350g mörk och söt choklad
valfritt: 1 msk snabbkaffepulver
Mixa silkestofu, sojamjölk, lönnsirap, vanillinsocker och eventuellt snabbkaffepulver tills det blir slätt.
Smält chokladen på valfritt sätt (vattenbad eller försiktigt i micron).
Mixa ner chokladsmeten i tofusmeten tills det blir riktigt slätt.
Kyl moussen i en lufttät behållare i minst en timme.
När dina cupcakes har svalnat kan du spritsa ut moussen på dem. Sen är det bara att äta och njuta!