Raw tryffeltårta

Recept från tidningen Vego nr 4 2016 (men ej ordagrant avskrivet), där kallad ”Dekadent tryffeltårta”. Ännu ett sådant recept jag vill veta var jag har det!

Botten
2½ dl mandel eller hasselnötter (eller liknande)
8 urkärnade dadlar
3 msk kakao
1 nypa salt

Grovhacka nötterna i en mixer. Tillsätt dadlar, kakao och salt och mixa lite till. Det ska inte bli en deg utan mer ett ”hack” som ser smuligt ut men går att trycka ihop lite. Tryck ut ”hacket” i botten av en springform och låt stå i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning
9 dl cashewnötter, blötlagda i 2 timmar
2½ dl kokosolja (smält t.ex. i vattenbad om den är i fast form)
1-1½ dl vatten
2½ dl lönnsirap
1 dl kakao
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt

Okej, här kommer arbetsinsatsen! Åtminstone om du saknar en värstingmixer. Allt detta ska mixas superslätt! För min del innebär detta att jag måste köra hälften i taget och köra jääättelänge (och stanna och röra hela tiden för att det bara händer något i botten) tills både mixern och smeten är alldeles varma (hur raw, egentligen…?). Nästa gång provar jag nog att bara mixa nötter, vatten och lönnsirap för att se om det går lättare. Resten bör ju gå att blanda i sen. Ge inte upp för tidigt här, ju slätare desto bättre!

Smaka av när allt är färdigmixat, kanske vill du ha den sötare, saltare, chokladigare?

Ta fram formen ur frysen och häll i smeten. Frys sedan in hela tårtan i minst 8 timmar.

Garnering
Bär
Choklad
Valfritt?

Låt tårtan tina 20-30 minuter före servering. Garnera med fördel med mycket bär och/eller frukt. Ringla över smält choklad och/eller hackad choklad. Tidningen Vego använde ätbara blommor, det är snyggt förstås!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *