Denna paj blev en ny favorit på julbordet 2011. Tack till Djurens Rätt för receptet.
Deg:
125g margarin
3½ dl vetemjöl
1-2 msk vatten
alternativt: färdig pajdeg
Fyllning:
1 rödlök
250g fast tofu (gärna Kung Markattas marinerade)
400g färsk grönkål
100g Oatly påMackan, eller annan vegansk färskost
½ dl havregrädde
1 dl valnötter
salt & peppar
Gör eller köp pajdegen och tryck ut den i en form med ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och låt formen stå svalt i en halvtimme.
Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda skalet i 10 minuter.
Skala, skiva och fräs löken i en stekpanna. Lägg åt sidan i en skål och rör ner mjukosten (Oatly påMackan) och grädden. Smaka av med salt och peppar.
Hacka grönkålen och låt koka ett par minuter i lättsaltat vatten. Dela tofun i kuber och stek dem. Salta och peppra. Lägg i grönkålen en stund.
Blanda de två rörorna, häll i pajskalet och strö över valnötterna.
Grädda i ca 30 minuter.
Variation 2020:
Använde en färdig pajdeg i lilla pajformen med jordgubbsbild i botten.
Tog:
200 g grönkål (hälften..!)
270 g/ett helt paket Kung Markatta marinerad tofu
150 g/ett helt paket Oatly påMackan
Stekte lök, smulade ner tofun (för att få den att gå ihop med röran mer i stället för att kännas som isolerade kuber) och fortsatte hälla i påMackan och grädde i stekpannan tillsammans med alltihop – sist grönkålen som först kokats för sig. Kryddade med salt, vitpeppar, kryddpeppar, muskot och Engevita. Snålade inte med valnötterna, blev nog minst 1½ dl.
Det blev perfekt mängd fyllning för pajformen.
30 minuter var lite i överkant, den blev ganska brun trots att jag tog ut den tidigare.