Grönkålspaj med tofu och valnötter

Denna paj blev en ny favorit på julbordet 2011. Tack till Djurens Rätt för receptet.

Gott på julbordet eller annars

Deg:
125g margarin
3½ dl vetemjöl
1-2 msk vatten
alternativt: färdig pajdeg

Fyllning:
1 rödlök
250g fast tofu (gärna Kung Markattas marinerade)
400g färsk grönkål
100g Oatly påMackan, eller annan vegansk färskost
½ dl havregrädde
1 dl valnötter
salt & peppar

Gör eller köp pajdegen och tryck ut den i en form med ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och låt formen stå svalt i en halvtimme.

Sätt ugnen på 200°.

Förgrädda skalet i 10 minuter.

Skala, skiva och fräs löken i en stekpanna. Lägg åt sidan i en skål och rör ner mjukosten (Oatly påMackan) och grädden. Smaka av med salt och peppar.

Hacka grönkålen och låt koka ett par minuter i lättsaltat vatten. Dela tofun i kuber och stek dem. Salta och peppra. Lägg i grönkålen en stund.

Blanda de två rörorna, häll i pajskalet och strö över valnötterna.

Grädda i ca 30 minuter.

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar till “Grönkålspaj med tofu och valnötter”

  1. Variation 2020:

    Använde en färdig pajdeg i lilla pajformen med jordgubbsbild i botten.

    Tog:
    200 g grönkål (hälften..!)
    270 g/ett helt paket Kung Markatta marinerad tofu
    150 g/ett helt paket Oatly påMackan

    Stekte lök, smulade ner tofun (för att få den att gå ihop med röran mer i stället för att kännas som isolerade kuber) och fortsatte hälla i påMackan och grädde i stekpannan tillsammans med alltihop – sist grönkålen som först kokats för sig. Kryddade med salt, vitpeppar, kryddpeppar, muskot och Engevita. Snålade inte med valnötterna, blev nog minst 1½ dl.

    Det blev perfekt mängd fyllning för pajformen.

    30 minuter var lite i överkant, den blev ganska brun trots att jag tog ut den tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *