Savoykålswok med tofu

Riktigt mumsig wok à la Veganvrak.

Det här receptet har jag kopierat rakt av (fast dubblerat) från inlägget Snabblunch med inslag av lingon (det där med ”snabblunch” förstår jag inte) på bloggen Veganvrak.

4 portioner:
200 g savoykål
en bit purjolök
400 g fast tofu, gärna marinerad
2 morötter
2 msk riven ingefära
2 stora vitlöksklyftor
sesamolja
salt, svartpeppar
rostade sesamfrön

Skär tofun i kuber och stek den på hög värme tills den fått färg. Lägg tofun vid sidan av när den är klar. Strimla kålen, moroten och purjolöken och fräs tills det fått lite färg i lite sesamolja. Fräs det inte alltför länge, då blir allt bara slamsigt och trist. Finhacka vitlöken och riv i ingefäran. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner tofun när grönsakerna är färdiga. Servera med nudlar och nedanstående sojasås. Strö över lite rostade sesamfrön vid servering.

Sojasås med lingon
2 msk mörk soja
2 msk lingonsylt, gärna rinnig och lite syrlig
1 msk sesamolja
1-2 tsk farinsocker

Blanda ihop alla ingredienser. Skeda sedan över såsen över grönsakerna vid servering.

Vi serverade med tagliatelle. Gjorde dubbel sats wok och enkel sats sojasås, vilket är som jag skrivit ovan. Vi hade inte sesamolja, så vi tog olivolja. När bilden togs hade jag inte hällt över sojasåsen ännu, men när jag smakat den gjorde jag det med besked! Det här var verkligen, verkligen gott!

Print Friendly

Pasta pistou

Smaskig pastarätt för alla pestoälskare (pistou är pesto på franska).

4-6 portioner:
500 g tagliatelle
1 kruka basilika
t.ex. 140 g pinjenötter, varav 3 msk till peston
1 msk Parmazano (parmesanpulver)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl havregrädde
salt, peppar

Koka pastan och rosta pinjenötterna. Använd 3 msk av pinjenötterna i peston, som du mixar av basilika, Parmazano, vitlök, olivolja. Koka upp peston tillsammans med grädden och smaka av med salt och peppar. Blanda pestosåsen med den nykokta pastan. Servera med resten av de rostade nötterna, som med fördel strös över pastan direkt på tallriken.

Print Friendly

Palak channa

Detta är palak channa med både bladspenat och hackad spenat, samt både kikärter och sojabönor.

Underbart god indisk gryta med spenat (palak) och kikärter (channa)!

Till ca 3 portioner:

1 tsk kummin
½ tsk senapsfrö
1 msk koriander
½ tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver

olivolja 3 msk
2 pressade vitlöksklyftor

½ burk kikärter
350 g fryst spenat + 1 dl vatten
salt efter smak

Blanda alla torra kryddor. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs vitlöken i oljan och rör ner kryddorna. Rör sedan ner kikärter och sist spenat. Smaka av med salt, servera med ris.

Resultatet blir väldigt olika beroende på om du använder hackad spenat eller bladspenat, men båda varianter är goda.

Print Friendly

Piroger med spenattofu och örter

Piroger

Deg:
3 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
½ tsk salt
½ dl olivolja
8 dl mjöl (ungefär)

Fyllning:
1 paket (300 g) hård tofu
stekfett
3 dl hackad spenat
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 dl färsk hackad basilika
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl olivolja
mycket örtsalt
svartpeppar

Börja med degen. Lös upp jästen i vattnet, blanda i salt och olja. Tillsätt så mycket mjöl att du får en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter, gör fyllningen under tiden.

Smula tofun i stekpanna och stek tillsammans med spenaten och alla örter och kryddor. Blanda ner olivoljan. Ta så mycket örtsalt att det blir lite för salt, det känns alltid mindre sen när pirogerna är klara.

Bygg ihop till piroger i önskad storlek. Till en buffé eller picnic passar det finfint med små piroger (gör t.ex. 16 st), äter du dem som en huvudrätt kanske du vill ha ganska stora (gör t.ex. 6 st).

Pensla gärna med olja och grädda i 250° i ca 10 minuter eller tills de ser fina ut (beroende på storlek och din ugn).

Print Friendly

Tapenade

Mumsig olivröra! Jag gillar den med mycket smak, men prova med lite mindre smaksättning först om du vill vara försiktig…

4 dl svarta oliver
2 msk kapris
1 tsk citronsaft
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk liquid smoke

Mixa!

Print Friendly

Pesto

Jag blandar ärligt talat på måfå, men jag skulle tro att det kan vara ungefär i dessa proportioner:

1 kruka basilika
100g pinjenötter
2 vitlöksklyftor, eller mer
1 dl olivolja
salt
svartpeppar

Man kan ha i ½ dl veganparmesan också, men det har jag inte testat ännu.

Print Friendly

Hummus

Mumsig röra som givetvis kan varieras med olika smaksättningar. Här är en bra grund, tycker jag:

1 burk kikärter
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
½ tsk salt
2 msk sesamfrön (gärna rostade)
lite peppar

Bara att mixa ihop!

Print Friendly

Linssoppa Mexicano

4 portioner:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1½ dl gröna linser
1 liter grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1½ dl röda linser

Hacka lök och vitlök, fräs den mjuk i oljan. Tillsätt gröna linser, buljong och tomater. Låt puttra under lock i ca 25 minuter. Tillsätt sedan röda linser och kryddor och låt puttra ytterligare ca 10 minuter.

En baguette passar bra som tillbehör.

Print Friendly

Kantarellfylld aubergine

Jag tycker det är jättegott att fylla en aubergine, squash eller portabello med någon god röra och servera med till exempel ris eller potatisgratäng som i bilden ovan. Här är ett exempel:

4 port:
2 auberginer
1 finhackad lök
2 vitlöksklyftor
1 burk kantareller
1 liten burk majs
nån sorts bönor
havregrädde
soja, salt, peppar

Sätt ugnen på 200º.

Fräs lök och vitlök. Gröp ur auberginerna och krydda dem inuti. Stek innanmätet med löken, majsen, svampen och bönorna. Eller för all del, släng innanmätet och satsa på annat gott i stället. Krydda och häll på lagom mängd havregrädde och soja. Fyll grönsakerna och ställ in dem i ugnen en stund.

Det brukar bli lite för mycket röra, men det är gott att få lite extra vid sidan av.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly