Spenatsoppa

4 portioner:
500 g hackad spenat
1 gul lök
2 msk vetemjöl
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl havregrädde
muskot
salt och peppar

Fräs spenat och lök i några minuter. Pudra över mjölet och häll på vattnet, smula i buljongtärningarna. Koka ca 10 minuter under lock. Rör sedan i grädden och smaka av med kryddorna.

Print Friendly

Choklad- och whiskytårta med hallon

Riktigt, riktigt, riktigt gott!

Receptet är översatt från amerikanska mått och jag tar det säkra före det osäkra och anger ganska exakt vad jag fick i konverteringen, därav de något udda måttangivelserna.

Ingredienser:

Kaka:
3,6 dl mjöl
0,8 dl kakao
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2,4 dl socker
1,2 dl matolja
0,6 dl whisky
1,8 dl kallt kaffe
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
2 dl hallonsylt

Glasyr:
2 dl smält mörk choklad
1,3 dl margarin
2 msk whisky
2 msk florsocker (eller lite mer)

Sätt ugnen på 190º.

Baka kakan:

1. Olja en bakform, som gärna ska vara 20 cm i diameter. Pudra formen med lite kakao.
2. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, salt, socker och vaniljsocker i en skål.
3. Blanda matolja, whisky och kaffe i en annan skål.
4. Häll vätskeblandningen i den torra blandningen och rör om ordentligt.
5. Häll ner äppelcidervinägern i smeten och rör om bara så mycket som du måste för att allt ska blandas.
6. Häll snabbt smeten i formen och grädda i 30-35 minuter, eller tills en provsticka kommer ur kakan utan klet.

Eventuellt går det att byta ut bikarbonat- och äppelcidervinägerkombon mot 1 tsk bakpulver, men jag har inte testat själv.

Fylla kakan:

1. Låt kakan svalna.
2. Dela försiktigt kakan på mitten, så att du får en under- och en överdel.
3. Bred hallonsylten på underdelen och lägg på överdelen av kakan.

Glasyren:

1. Smält chokladen tillsammans med margarinet.
2. Blanda ner whisky och florsocker.
3. Häll glasyren över kakan – det får gärna rinna ner över kanterna.
4. Ställ kakan i kylen och låt den kallna så att glasyren stelnar.

Ät och njut! Garnera gärna med färska eller tinade hallon. Själv garnerade jag genom att pudra ett kakaohjärta på toppen, men somliga envisades med att ofrivilligt snorta kakao som en följd av detta, så jag vet inte om jag vill rekommendera det…

Hur som helst är det en vansinnigt god kaka!

Print Friendly

Kladdkaka på silkestofu

Ingredienser:
100 g silkestofu
1½ dl flytande margarin
2½ dl strösocker
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150°.

Mixa ihop silkestofu, margarin och socker så det blir slätt. Blanda i övriga ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i mitten av ugnen. Kolla kakan efter 20 minuter och grädda tills en provsticka inte blir för smetig.

Eftersom kakan vinner på kylskåpsförvaring rekommenderar jag att du gör den dagen innan du ska äta den.

Print Friendly

Scones

Ingredienser till två scones:
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g flytande margarin
2 dl havremjölk

Sätt ugnen på 225°.

Blanda degen och baka ut två runda scones. Skär skåror som ett kors, så att brödet blir indelat i fyra delar som lättare går att bryta isär efter gräddning. Nagga med gaffel några gånger i varje del.

Grädda i 15-20 minuter, eller tills de blir lagom.

Variation: Det är jättegott att krydda degen på olika sätt och det är bara att prova sig fram. Basilika och vitlök är en favoritvariant här hemma.

Print Friendly

Pannkakor på bakpulver

Pannkakor utan ägg kan vara lite av en utmaning. På sistone har vi använt detta recept med bakpulver som bindemedel. Det funkar bra, men man tappar ju en del näringsmässigt. Jag ska prova att göra dem med sojamjöl nästa gång.

Ingredienser till två personer:
5 dl havremjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
flytande margarin

Blanda ihop ingredienserna och låt smeten stå och svälla en stund innan stekning (annars håller pannkakorna inte ihop så bra).  Vi använder flytande margarin till stekning och brukar också hälla en liten skvätt i smeten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly