Savoykålswok med tofu

Riktigt mumsig wok à la Veganvrak.

Det här receptet har jag kopierat rakt av (fast dubblerat) från inlägget Snabblunch med inslag av lingon (det där med ”snabblunch” förstår jag inte) på bloggen Veganvrak.

4 portioner:
200 g savoykål
en bit purjolök
400 g fast tofu, gärna marinerad
2 morötter
2 msk riven ingefära
2 stora vitlöksklyftor
sesamolja
salt, svartpeppar
rostade sesamfrön

Skär tofun i kuber och stek den på hög värme tills den fått färg. Lägg tofun vid sidan av när den är klar. Strimla kålen, moroten och purjolöken och fräs tills det fått lite färg i lite sesamolja. Fräs det inte alltför länge, då blir allt bara slamsigt och trist. Finhacka vitlöken och riv i ingefäran. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner tofun när grönsakerna är färdiga. Servera med nudlar och nedanstående sojasås. Strö över lite rostade sesamfrön vid servering.

Sojasås med lingon
2 msk mörk soja
2 msk lingonsylt, gärna rinnig och lite syrlig
1 msk sesamolja
1-2 tsk farinsocker

Blanda ihop alla ingredienser. Skeda sedan över såsen över grönsakerna vid servering.

Vi serverade med tagliatelle. Gjorde dubbel sats wok och enkel sats sojasås, vilket är som jag skrivit ovan. Vi hade inte sesamolja, så vi tog olivolja. När bilden togs hade jag inte hällt över sojasåsen ännu, men när jag smakat den gjorde jag det med besked! Det här var verkligen, verkligen gott!

Print Friendly

Grönkålspaj med tofu och valnötter

Denna paj blev en ny favorit på julbordet 2011. Tack till Djurens Rätt för receptet.

Gott på julbordet eller annars

Deg:
125g margarin
3½ dl vetemjöl
1-2 msk vatten
alternativt: färdig pajdeg

Fyllning:
1 rödlök
250g fast tofu (gärna Kung Markattas marinerade)
400g färsk grönkål
100g Oatly påMackan, eller annan vegansk färskost
½ dl havregrädde
1 dl valnötter
salt & peppar

Gör eller köp pajdegen och tryck ut den i en form med ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och låt formen stå svalt i en halvtimme.

Sätt ugnen på 200°.

Förgrädda skalet i 10 minuter.

Skala, skiva och fräs löken i en stekpanna. Lägg åt sidan i en skål och rör ner mjukosten (Oatly påMackan) och grädden. Smaka av med salt och peppar.

Hacka grönkålen och låt koka ett par minuter i lättsaltat vatten. Dela tofun i kuber och stek dem. Salta och peppra. Lägg i grönkålen en stund.

Blanda de två rörorna, häll i pajskalet och strö över valnötterna.

Grädda i ca 30 minuter.

Print Friendly

Örtsaltad tofu i gräddsås

Den här rätten är enkelt ihopsvept och blir väldigt god. En gång i tiden gjorde jag den med torskblock, men den funkar lika bra med tofu!

4-6 portioner:
600g tofu (2 paket)
2-4 tsk örtsalt
ca 3 dl havregrädde

Sätt ugnen på 200°.

Lägg tofun i en djup ugnsform. Örtsalta gärna undersidan litegrann först. Strö sedan ca 2 tsk örtsalt på översidan. Häll grädden vid sidan av tofun. Det ska bli så mycket att tofun badar rejält i grädde, men fortfarande sticker upp en liten bit.

Ställ ugnsformen i ugnen i ca en halvtimme, eller tills grädden börjar bubbla så smått.

Serveras med fördel tillsammans med nykokt pressad potatis och gröna ärtor. Ett annat gott tillbehör är kall tångromsås. Mums!

Print Friendly

Linssoppa med kokosmjölk och tofu

Ännu ett recept som snarare är en grundidé. Ville spara idén, eftersom soppan blev populär hos ettåringen. Gör jag den fler gånger kan det hända att jag återkommer med mått, eller också inte…

Ingredienser:
röda linser
grönsaksbuljong
kokosmjölk
hård tofu

Koka röda linser i grönsaksbuljong, så att det blir riktigt soppigt. Tillsätt kokosmjölk efter smak och smula i tofu på slutet.

Print Friendly

Piroger med spenattofu och örter

Piroger

Deg:
3 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
½ tsk salt
½ dl olivolja
8 dl mjöl (ungefär)

Fyllning:
1 paket (300 g) hård tofu
stekfett
3 dl hackad spenat
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 dl färsk hackad basilika
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl olivolja
mycket örtsalt
svartpeppar

Börja med degen. Lös upp jästen i vattnet, blanda i salt och olja. Tillsätt så mycket mjöl att du får en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter, gör fyllningen under tiden.

Smula tofun i stekpanna och stek tillsammans med spenaten och alla örter och kryddor. Blanda ner olivoljan. Ta så mycket örtsalt att det blir lite för salt, det känns alltid mindre sen när pirogerna är klara.

Bygg ihop till piroger i önskad storlek. Till en buffé eller picnic passar det finfint med små piroger (gör t.ex. 16 st), äter du dem som en huvudrätt kanske du vill ha ganska stora (gör t.ex. 6 st).

Pensla gärna med olja och grädda i 250° i ca 10 minuter eller tills de ser fina ut (beroende på storlek och din ugn).

Print Friendly

Tofubacon

Tofubacon

1 paket hård tofu
margarin till stekning
2 msk soja
½ tsk liquid smoke

Skär tofun i tunna skivor i önskad storlek. Blanda soja och liquid smoke. Lägg tofu i stekpanna med margarin och häll över smaksättningen. Stek hårt i rikligt med margarin. Det ska gärna bli krispigt och det blir det bäst om du lägger bitarna i ett enda lager – stek i flera omgångar om det behövs.

Print Friendly

Nöt- och tofubollar

Ca 30 st goda, veganska ”köttbullar”:

300 g hård tofu
1 gul lök, finhackad
2 dl blandade hasselnötter och cashewnötter
ca ½ dl vetemjöl
2 msk vatten
vitpeppar
örtsalt

Mixa, rulla och stek. :)

Vill du ha julbollar, krydda dessutom med t.ex. kryddpeppar, kanel och malda nejlikor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly