Havreplättar

När barnen inte håller med om att gröt är en bra idé… prova havreplättar!

Receptet är lite svävande än så länge, men typ så här kanske räcker till 2-3 personer?

4 dl havregryn
3 dl sojamjölk
½ tsk salt

Blanda och låt stå en stund så att havregrynen mjuknar en smula. Kör hårt med stavmixern. Stek i plättlagg.

Print Friendly

Tigerkaka Tegelaar

Från den underbara kakboken Mjuka kakor utan ägg och mjölk (den första kakboken i en serie) har jag lånat detta fantastiska recept skapat av Karolina Tegelaar. Är du det minsta intresserad av att baka utan ägg och mjölk ska du definitivt köpa dessa böcker, du kommer inte att ångra dig!

Många tigerkakor (fyrdubbel sats och ganska små formar gav sex stycken)

Ingredienser:
2 1⁄2 dl sojamjölk
2 tsk vinäger
2 msk vatten
2 msk noegg
3 dl vetemjöl
1 dl maizena
1 1⁄2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1⁄2 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 dl olja

1 tsk vaniljpulver
3 msk kakao

Smörj och bröa formen. Blanda sojamjölk med vinäger och låt stå. Vispa vatten med noegg. Blanda vetemjöl, maizena, socker, bakpulver, bikarbonat och salt. Vispa sedan samman de tre blandningarna samt oljan. Dela upp smeten i två skålar, den ena smaksätter du med vanilj och den andra med kakao. Häll ner blandningarna i formen i omgångar och grädda i mitten av ugnen ca 35-45 minuter i 175°C. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från kakan. Låt kakan svalna något innan den vänds upp.

Detta och fler smakprovsrecept finns på kakboken.se.

Print Friendly

Chocolate Cupcakes with Chocolate Mousse Topping

Receptet på dessa mumsiga cupcakes kommer från Vegan Cupcakes Take Over The World, men jag har översatt och försvenskat det något.

Minivarianten av Chocolate Cupcakes with Chocolate mousse

12-16 st stora cupcakes eller betydligt fler mini:
2½ dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl socker
1 dl rapsolja
1 tsk vanillinsocker
½ tsk bittermandelarom (i oljeform, brukar finnas vid karamellfärgen)
2½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
valfritt: 2 msk snabbkaffepulver
12-16 muffinsformar

Sätt ugnen på 175°.

Blanda sojamjölken med vinägern i en skål. Sätt den åt sidan i några minuter. Under tiden kan du placera ut muffinsformarna på en plåt. Vispa sedan ner socker, olja, vanillinsocker och bittermandelarom + eventuellt snabbkaffepulver i smeten. Rör sedan i mjöl, kakao och salt. Blanda försiktigt ner bikarbonat och bakpulver.

Fyll muffinsformarna till en tredjedel. Ta hellre fler formar än att överfylla! Grädda i 18-20 minuter (om du gör stora cupcakes, annars kortare) eller tills en provsticka kommer ut torr.

Chocolate Mousse Topping (samma som detta recept)
350g silkestofu
½ dl sojamjölk
2 msk lönnsirap
1 tsk vanillinsocker
350g mörk och söt choklad
valfritt: 1 msk snabbkaffepulver

Mixa silkestofu, sojamjölk, lönnsirap, vanillinsocker och eventuellt snabbkaffepulver tills det blir slätt.

Smält chokladen på valfritt sätt (vattenbad eller försiktigt i micron).

Mixa ner chokladsmeten i tofusmeten tills det blir riktigt slätt.

Kyl moussen i en lufttät behållare i minst en timme.

När dina cupcakes har svalnat kan du spritsa ut moussen på dem. Sen är det bara att äta och njuta!

Print Friendly

Chokladmousse, lyxig

Chokladmousse

Detta är en underbart god chokladmousse som passar utmärkt som topping på cupcakes, eller att avnjuta som den är.

350g silkestofu
½ dl sojamjölk
2 msk lönnsirap
1 tsk vanillinsocker
350g mörk och söt choklad
valfritt: 1 msk snabbkaffepulver

Mixa silkestofu, sojamjölk, lönnsirap, vanillinsocker och eventuellt snabbkaffepulver tills det blir slätt.

Smält chokladen på valfritt sätt (vattenbad eller försiktigt i micron).

Mixa ner chokladsmeten i tofusmeten tills det blir riktigt slätt.

Kyl moussen i en lufttät behållare i minst en timme.

Print Friendly