Muggkaka (mugcake)

När man egentligen inte har tid att baka passar en muggkaka perfekt. Blanda ihop grejer i en mugg och kör i micron i en minut!

Muggkaka

Till en muggkaka:

3 msk mjöl
2 msk socker
1 msk kakao
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljsocker
2 tsk rapsolja
2 msk vatten
2 msk sirap

Joxa ihop allt i en mugg (typ normalstor kaffemugg) och micra. Här funkar 800W i en minut (eller lite mer) bra. Kakan blir ganska tung och lite såsig i kanterna, men det är bara gott. Som kaka med inbyggd sås. Väldigt mäktigt! Gott att ”lätta upp” med lite glass till.

En muggkaka motsvarar en rejäl portion. För att göra flera portioner, upprepa hela proceduren med flera muggar.

Print Friendly

Senapsinlagd aubergine

Senapsinlagd aubergine

Wow! Jonas gjorde senapssill utan sill till påskmiddagen och för mig blev det mitt livs mest positiva sillupplevelse någonsin, med eller utan riktig sill. Tidigare har jag inte tyckt att sill är värt besväret, men efter detta får jag omvärdera! Så här gjorde han:

Ingredienser:
1 aubergine
½ dl Johnnys senap, grov och stark
1 msk socker
3 msk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 dl havregrädde
½ dl hackad dill
lite rödlökshack
salt, peppar

Skär auberginen i lagom bitar och koka dem i saltat vatten i en sisådär 3 minuter.

Blanda senapen med socker, olja och vinäger. Rör ner grädden. Häll av vattnet från auberginerna och blanda dem med röran. Rör ner lök och dill, smaka av med salt och peppar.

Print Friendly

Chocolate Cupcakes with Chocolate Mousse Topping

Receptet på dessa mumsiga cupcakes kommer från Vegan Cupcakes Take Over The World, men jag har översatt och försvenskat det något.

Minivarianten av Chocolate Cupcakes with Chocolate mousse

12-16 st stora cupcakes eller betydligt fler mini:
2½ dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl socker
1 dl rapsolja
1 tsk vanillinsocker
½ tsk bittermandelarom (i oljeform, brukar finnas vid karamellfärgen)
2½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
valfritt: 2 msk snabbkaffepulver
12-16 muffinsformar

Sätt ugnen på 175°.

Blanda sojamjölken med vinägern i en skål. Sätt den åt sidan i några minuter. Under tiden kan du placera ut muffinsformarna på en plåt. Vispa sedan ner socker, olja, vanillinsocker och bittermandelarom + eventuellt snabbkaffepulver i smeten. Rör sedan i mjöl, kakao och salt. Blanda försiktigt ner bikarbonat och bakpulver.

Fyll muffinsformarna till en tredjedel. Ta hellre fler formar än att överfylla! Grädda i 18-20 minuter (om du gör stora cupcakes, annars kortare) eller tills en provsticka kommer ut torr.

Chocolate Mousse Topping (samma som detta recept)
350g silkestofu
½ dl sojamjölk
2 msk lönnsirap
1 tsk vanillinsocker
350g mörk och söt choklad
valfritt: 1 msk snabbkaffepulver

Mixa silkestofu, sojamjölk, lönnsirap, vanillinsocker och eventuellt snabbkaffepulver tills det blir slätt.

Smält chokladen på valfritt sätt (vattenbad eller försiktigt i micron).

Mixa ner chokladsmeten i tofusmeten tills det blir riktigt slätt.

Kyl moussen i en lufttät behållare i minst en timme.

När dina cupcakes har svalnat kan du spritsa ut moussen på dem. Sen är det bara att äta och njuta!

Print Friendly

Green Tea Cupcakes

Green Tea Cupcakes

Ett något svenskifierat recept från boken Vegan Cupcakes Take Over the World av Isa Chandra Moskowitz och Terry Hope Romero.

Ingredienser till 12 cupcakes:
1 dl soygurt
1½ dl rismjölk
½ tsk vanillinsocker
1 dl rapsolja
½ tsk bittermandelolja (leta vid karamellfärgen)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
3-4 tsk matcha-pulver
1/4 tsk salt
2 dl strösocker
+ glasyr, se nedan
+ dekorationsblommor, se nedan
+ 12 muffinsformar

Matcha är ett grönt te malt till fint pulver. Det ger härlig grön färg och god smak!

Sätt ugnen på 175°.

Blanda soygurt, rismjölk, vanillinsocker, rapsolja och bittermandelolja. Sikta ner mjöl, matcha, salt och socker. Blanda sist i bakpulver och bikarbonat utan att röra om mer än absolut nödvändigt.

Fyll muffinsformarna till 2/3. Jag lät mina svälla i formarna lite innan jag gräddade dem, vilket absolut avråds från i boken. Men de blev betydligt bättre den gången än när jag inte gjorde det, så jag måste nog prova några gånger till för att avgöra vad som är bäst. Grädda i 20 minuter eller tills en provsticka kommer ut helt torr.

Låt dina cupcakes svalna innan du garnerar dem.

Glasyr:
2 msk margarin
2½ dl florsocker
1/4 tsk matcha-pulver
1-2 msk rismjölk
1/4 tsk bittermandelolja

Blanda först margarin med florsocker och matcha-pulver. Rör sedan långsamt ner 1 msk rismjölk och bittermandelolja. Späd med lite mer rismjölk tills glasyren är lös nog att bre över dina cupcakes, men fast nog att inte helt rinna iväg. Det blir fint att lämna lite kant kvar utanför glasyren, åtminstone om du lyckas få dina cupcakes grönare än mina blev. Mina blev lite för bruna.

Jag formade små cirklar som jag sedan tryckte fem skåror i. Utifrån dessa formade jag bladen med fingrarna. Sedan använde jag provstickan för att trycka ett litet streck i varje blad.
Sist klistrade jag fast en silverkula med glasyr i mitten.

Dekorationsblommor:
ca 50g mandelmassa
lite karamellfärg
silverkulor (leta vid strösslet i affären)

Knåda in karamellfärgen i mandelmassan tills det blir lagom. I originalreceptet används röd färg, men eftersom ICA bara hade röd gjord på löss (E120) valde jag gul i stället. Tycker det blev riktigt fint! Men vill du göra veganska röda blommor så finns det annan livsmedelsfärg, t.ex. på Panduro.

Forma små blommor och sätt silverkulor i mitten. Du kan fästa dem med lite glasyr. Sätt sedan blommorna i våt glasyr på dina cupcakes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly