Savoykålswok med tofu

Riktigt mumsig wok à la Veganvrak.

Det här receptet har jag kopierat rakt av (fast dubblerat) från inlägget Snabblunch med inslag av lingon (det där med ”snabblunch” förstår jag inte) på bloggen Veganvrak.

4 portioner:
200 g savoykål
en bit purjolök
400 g fast tofu, gärna marinerad
2 morötter
2 msk riven ingefära
2 stora vitlöksklyftor
sesamolja
salt, svartpeppar
rostade sesamfrön

Skär tofun i kuber och stek den på hög värme tills den fått färg. Lägg tofun vid sidan av när den är klar. Strimla kålen, moroten och purjolöken och fräs tills det fått lite färg i lite sesamolja. Fräs det inte alltför länge, då blir allt bara slamsigt och trist. Finhacka vitlöken och riv i ingefäran. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner tofun när grönsakerna är färdiga. Servera med nudlar och nedanstående sojasås. Strö över lite rostade sesamfrön vid servering.

Sojasås med lingon
2 msk mörk soja
2 msk lingonsylt, gärna rinnig och lite syrlig
1 msk sesamolja
1-2 tsk farinsocker

Blanda ihop alla ingredienser. Skeda sedan över såsen över grönsakerna vid servering.

Vi serverade med tagliatelle. Gjorde dubbel sats wok och enkel sats sojasås, vilket är som jag skrivit ovan. Vi hade inte sesamolja, så vi tog olivolja. När bilden togs hade jag inte hällt över sojasåsen ännu, men när jag smakat den gjorde jag det med besked! Det här var verkligen, verkligen gott!

Print Friendly

Krämig pastasallad

En stor sats:
500g pasta, t.ex. penne
2 dl tofutti sour supreme
3 dl yoghurt
1 sats pesto
1 påse ”bitar i stället för kyckling” (från Veggo/Hälsosport), alt. t.ex. fast tofu
1 pkt carbonarabitar eller 1 sats tofubacon
½ purjolök
ett gäng soltorkade tomater

Koka pastan, gör pesto och tofubacon, stek kycklingbitarna. Blanda ihop tofutti, yoghurt och pesto. Skär purjo och soltorkade tomater i lagom bitar. Blanda ihop allt!

Print Friendly

Linssoppa

Bra och enkelt recept, från Risentas påse

6 dl strimlad purjolök
5 dl skalad, tärnad potatis
2 msk olivolja
1,5 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl sköljda röda linser
örtsalt och svartpeppar

Låt purjolöken småputtra i oljan några minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, potatis och sist röda linser. Låt alltsammans koka i 10 minuter. Smaka av med kryddorna och vispa soppan så att den blir simmig.

Print Friendly

Smörgåstårta à la midsommar 2009

Smörgåstårta är nog något jag alltid kommer att improvisera ihop, men jag tänkte det vore roligt att skriva upp olika varianter jag gör (Uppdatering: Tyvärr har jag nog inte varit så bra på att dokumentera…). Det här är faktiskt den första smörgåstårta jag någonsin gjort och jag tycker att den blev god! Vi delade den på två (i två omgångar, men 5/6 slank faktiskt ner direkt…), men jag skulle säga att den räcker till 6 portioner.

24 skivor formfranska (hittade inte landgångsbröd)
2 tuber fettfri majonnäs från Kavli (Uppdatering: Nej, blä! Så mycket bättre att göra egen!)
2 dl oliver
1-2 dl amarantkaviar
8 soltorkade tomater
2 champinjoner
lite purjolök
färsk dill

Garnering:
amarantkaviar
små kvisttomater
gurka
avokado
salladsblad
dill

Det blev fyra omgångar bröd med sex skivor (utan kanter) i varje lager. Till det första lagret mixade jag 2 dl svarta oliver med ½ dl majonnäs. På det andra lagret hade jag drygt 1 dl amarantkaviar, 8 soltorkade tomater skurna i små bitar och lite majonnäs. På det tredje lagret hade jag två skivade färska champinjoner, lite hackad purjolök, färsk dill och lite majonnäs (återkommande tema..?) som klister.

Tankar att ta med till nästa smörgåstårta:

  • Det var gott med mild avokado och stora bitar grönsaker som bröt av mot det ganska sura totalintrycket. Nästa gång kanske ett lager med avokadoröra?
  • Majonnäsen är också ganska sur, som veganmajonnäs brukar. Man skulle kunna testa att mixa silkestofu med grädde i stället och se om det funkar som alternativ. Uppdatering: Som sagt, det går att göra supergod egen majonnäs, som inte alls är sur. Gör till exempel så här.
Print Friendly

Champinjoner fyllda med avokado och rostade solrosfrön

Fyllda champinjoner
Fylld svamp är gott i många varianter – här är ett exempel:

Två portioner
6 bamse-champinjoner
1 avokado
1 dl solrosfrön
1 dl hackad purjolök

Sätt ugnen på 200º.

Rosta solrosfröna. Mosa avokadon. Ryck foten ur svamparna och fyll hattarna med en blandning av avokadon, purjolöken och solrosfröna. Ställ i ugnen i ca 20 minuter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly