Kikärtsgryta med saffran

Vill spara detta goda recept, plockat rakt av från vegomagasinet.se.

4 portioner

1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, finhackad
2 msk tomatpuré
2 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 kanelstång
1 paket saffran, 0,5 g
2 dl krossade tomater
1 burk kokosmjölk à 400 ml
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta

Fräs lök och paprika i lite olja tills det mjuknar och får lätt med färg. Rör ner allt förutom kikärterna. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
Häll av spadet från kikärterna och skölj dem. Vänd ner i grytan och låt bli varma.
Servera med t ex fullkornsris, mathavre, matvete eller quinoa.

Print Friendly

Quinoabiffar

Här är ett recept stulet rakt av från fantastiska Mattias på Vegoriket. Förra gången jag letade efter receptet var hans sida nere och jag gick därför bet. Tar nu det säkra före det osäkra.

4 portioner:
4 dl grönsaksbuljong
2½ dl quinoa
1 burk vita bönor
½ dl maizena
½ gul lök, finhackad
1 tsk mörk soja
1½ tsk torkad oregano
½ tsk salt
vitpeppar

Koka upp grönsaksbuljongen. Tillsätt quinoan och koka i 12 minuter. Häll över quinoan i en bunke och låt svalna. Mixa eller mosa de vita bönorna. Blanda ner bönorna i quinoan tillsammans med maizena, finhackad lök, mörk soja, oregano, salt och vitpeppar. Forma till små biffar och stek i olja eller mjölkfritt smör tills de får fin färg.

Print Friendly

Spenatsoppa

4 portioner:
500 g hackad spenat
1 gul lök
2 msk vetemjöl
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl havregrädde
muskot
salt och peppar

Fräs spenat och lök i några minuter. Pudra över mjölet och häll på vattnet, smula i buljongtärningarna. Koka ca 10 minuter under lock. Rör sedan i grädden och smaka av med kryddorna.

Print Friendly

Julbollar av kikärter och cashewnötter

Till ca 35 st:
1 dl havregryn
1 msk potatismjöl
½ dl vatten
½ dl havregrädde
1 burk kikärter
1-2 dl cashewnötter
1 msk riven lök
2½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm kryddpeppar
1 krm ingefära
1 krm kryddnejlika
1 krm kanel
ev. ströbröd och mer potatismjöl

Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Låt svälla i ca 10 minuter. Mixa under tiden kikärter, cashewnötter och lök. Rör ihop blandningarna och kryddorna. Justera smeten med ströbröd och/eller potatismjöl tills den går lätt att rulla till bollar. Stek bollarna på medelvärme.

Obs! Potatismjölet (eller vanligt mjöl) binder ihop bollarna bra, men för mycket mjöl gör dem kompakta och torra. Det gäller att göra en bra avvägning mellan stekbarhet och god konsistens. Mitt tips är att ta så lite mjöl som möjligt till att börja med – är smeten väldigt blöt kan man torka ut den med lite ströbröd, för att sedan testrulla och teststeka och justera med mer potatismjöl tills bollarna är lättrullade och lättstekta.

Print Friendly

Kantarellfylld aubergine

Jag tycker det är jättegott att fylla en aubergine, squash eller portabello med någon god röra och servera med till exempel ris eller potatisgratäng som i bilden ovan. Här är ett exempel:

4 port:
2 auberginer
1 finhackad lök
2 vitlöksklyftor
1 burk kantareller
1 liten burk majs
nån sorts bönor
havregrädde
soja, salt, peppar

Sätt ugnen på 200º.

Fräs lök och vitlök. Gröp ur auberginerna och krydda dem inuti. Stek innanmätet med löken, majsen, svampen och bönorna. Eller för all del, släng innanmätet och satsa på annat gott i stället. Krydda och häll på lagom mängd havregrädde och soja. Fyll grönsakerna och ställ in dem i ugnen en stund.

Det brukar bli lite för mycket röra, men det är gott att få lite extra vid sidan av.

Print Friendly

Ärtsoppa

Billigt och bra!

6 portioner:
500g eller 6 dl gula ärtor
1 gul lök
1,5 liter vatten
salt
exempelvis: timjan, mejram

Lägg ärtorna i blöt i 6-24 timmar

Slå bort blötläggningsvattnet. Tillsätt nytt vatten, hackad lök och salt. Koka i cirka en timme. Smaka av med kryddor.

Print Friendly

Afrikansk soppa

Det är fantastiskt gott med kanel i rotsakssoppor! Här är receptet som gjorde att jag kom på det, tack till Julia och Jonas som bjöd oss på den.

1 lök
1 stjälk selleri
1 squash
6 små potatisar
2 msk olja
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 burk hela tomater (400g)
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
½ tsk timjan
½ tsk kummin
½ tsk kanel
½ tsk chilipeppar
1 burk kidneybönor (400g)

Skär lök, selleri, squash och potatis i lagom bitar. Fräs i oljan i en gryta. Häll över vatten, lägg i buljongtärningar och tomater. Krydda. Koka i ca 10 minuter, eller tills potatisen känns lagom. Tillsätt kidneybönorna på slutet.

Print Friendly

Myntadoftande aubergine- och färsgryta

4 portioner:
1 lök
1 aubergine
örtsalt
1 förpackning tomatkross, 500g
1 dl torr sojafärs
3 dl vatten
1 tsk mynta
flytande margarin
salt, peppar

Hacka löken och skär auberginen i stora bitar. Stek lök och aubergine en stund i rikligt med flytande margarin och krydda med örtsalt. Häll sedan över tomatkross och sojafärs, vatten (gärna direkt från vattenkokaren så du inte tappar tid på att värma upp det i grytan) och mynta. Låt koka tills färsen är mjuk och grytan kokat ihop. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly