Raw tryffeltårta

Recept från tidningen Vego nr 4 2016 (men ej ordagrant avskrivet), där kallad ”Dekadent tryffeltårta”. Ännu ett sådant recept jag vill veta var jag har det!

Botten
2½ dl mandel eller hasselnötter (eller liknande)
8 urkärnade dadlar
3 msk kakao
1 nypa salt

Grovhacka nötterna i en mixer. Tillsätt dadlar, kakao och salt och mixa lite till. Det ska inte bli en deg utan mer ett ”hack” som ser smuligt ut men går att trycka ihop lite. Tryck ut ”hacket” i botten av en springform och låt stå i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning
9 dl cashewnötter, blötlagda i 2 timmar
2½ dl kokosolja (smält t.ex. i vattenbad om den är i fast form)
1-1½ dl vatten
2½ dl lönnsirap
1 dl kakao
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt

Okej, här kommer arbetsinsatsen! Åtminstone om du saknar en värstingmixer. Allt detta ska mixas superslätt! För min del innebär detta att jag måste köra hälften i taget och köra jääättelänge (och stanna och röra hela tiden för att det bara händer något i botten) tills både mixern och smeten är alldeles varma (hur raw, egentligen…?). Nästa gång provar jag nog att bara mixa nötter, vatten och lönnsirap för att se om det går lättare. Resten bör ju gå att blanda i sen. Ge inte upp för tidigt här, ju slätare desto bättre!

Smaka av när allt är färdigmixat, kanske vill du ha den sötare, saltare, chokladigare?

Ta fram formen ur frysen och häll i smeten. Frys sedan in hela tårtan i minst 8 timmar.

Garnering
Bär
Choklad
Valfritt?

Låt tårtan tina 20-30 minuter före servering. Garnera med fördel med mycket bär och/eller frukt. Ringla över smält choklad och/eller hackad choklad. Tidningen Vego använde ätbara blommor, det är snyggt förstås!

Print Friendly

Chokladbollar – nyttigare variant

Barnen älskar chokladbollar, både att göra och att äta dem. Genom att byta ut socker och margarin mot dadlar och kokosolja får man en nyttigare variant som bidrar med mer näring samtidigt som de smakar väldigt likt originalet.

chokladbollar

Ingredienser till ca 20 st:
3 dl havregryn
4 msk kakao
4 msk kokosolja
12 dadlar
ev. 4 msk starkt kaffe
ev. lite vaniljsocker
kokosflingor

Mixa havregryn, kakao, kokosolja och dadlar. Smaka av med kaffe och eventuellt lite vaniljsocker. Gör bollar och rulla i kokosflingor. Kyl gärna en stund innan servering.

Print Friendly

Muggkaka (mugcake)

När man egentligen inte har tid att baka passar en muggkaka perfekt. Blanda ihop grejer i en mugg och kör i micron i en minut!

Muggkaka

Till en muggkaka:

3 msk mjöl
2 msk socker
1 msk kakao
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljsocker
2 tsk rapsolja
2 msk vatten
2 msk sirap

Joxa ihop allt i en mugg (typ normalstor kaffemugg) och micra. Här funkar 800W i en minut (eller lite mer) bra. Kakan blir ganska tung och lite såsig i kanterna, men det är bara gott. Som kaka med inbyggd sås. Väldigt mäktigt! Gott att ”lätta upp” med lite glass till.

En muggkaka motsvarar en rejäl portion. För att göra flera portioner, upprepa hela proceduren med flera muggar.

Print Friendly

Raw brownies à la Mitt Gröna Kök

Fantastiska raw brownies från fantastiska bloggen Mitt Gröna Kök. På min bild i dubbel sats som tårta.

Raw brownies

Recepttexten är kopierad från ursprungsinlägget på Mitt Gröna Kök med ett par tillägg/ändringar: jag har lagt till i kursivt min uppskattning av hur många gram deciliterangivelserna av valnötter och dadlar motsvarar, samt bytt honung mot agavesirap.

Brownies
12 små eller 6 stora brownies
2 dl valnötter (ca 85 g)
2 dl färska dadlar (urkärnade!) (ca 260 g med kärnor)
1/2 dl kakao
1 msk mandel-eller jordnötssmör
Liten nypa salt
Några droppar vatten

1. Lägg valnötterna i en matberedare och mixa några sekunder tills de är sönderhackade i småbitar.
2. Tillsätt övriga ingredienser. Var försiktig med saltet! En mininypa är tillräckligt. Mixa igen tills allt är sammanblandat.
3. Degen ska bli sammanhållande och lite klibbig. Tillsätt lite, lite vatten för att få rätt konsistens. 1-2 tsk vatten borde vara tillräckligt.
4. Tryck ut degen i en form (jag använde en halv brödform). Stoppa in i frysen medan du gör frostingen.

Chokladfrosting
1 mogen avokado
Frön från 1 vaniljstång
3 msk flytande agavesirap
1 msk kokosolja
3 msk kakao

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills blandningen är mycket slät. Se till att det inte finns kvar några avokadobitar.

Ta sedan ut din brownieform ur frysen och bred på frostingen. Det kan bli lite frosting över beroende på hur tjockt lager du vill ha. Ställ sedan formen i frysen eller i kylen och låt stelna en stund. Ta sedan kakan ur formen med hjälp av en tunn stekspade eller tårtspade. Den bör släppa formen ganska lätt. Lägg upp kakan på en skärbräda och skär i 6 eller 12 bitar. Lägg dina brownies i en burk och förvara i kylen eller frysen. Njut!

Print Friendly

Tigerkaka Tegelaar

Från den underbara kakboken Mjuka kakor utan ägg och mjölk (den första kakboken i en serie) har jag lånat detta fantastiska recept skapat av Karolina Tegelaar. Är du det minsta intresserad av att baka utan ägg och mjölk ska du definitivt köpa dessa böcker, du kommer inte att ångra dig!

Många tigerkakor (fyrdubbel sats och ganska små formar gav sex stycken)

Ingredienser:
2 1⁄2 dl sojamjölk
2 tsk vinäger
2 msk vatten
2 msk noegg
3 dl vetemjöl
1 dl maizena
1 1⁄2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1⁄2 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 dl olja

1 tsk vaniljpulver
3 msk kakao

Smörj och bröa formen. Blanda sojamjölk med vinäger och låt stå. Vispa vatten med noegg. Blanda vetemjöl, maizena, socker, bakpulver, bikarbonat och salt. Vispa sedan samman de tre blandningarna samt oljan. Dela upp smeten i två skålar, den ena smaksätter du med vanilj och den andra med kakao. Häll ner blandningarna i formen i omgångar och grädda i mitten av ugnen ca 35-45 minuter i 175°C. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från kakan. Låt kakan svalna något innan den vänds upp.

Detta och fler smakprovsrecept finns på kakboken.se.

Print Friendly

Chocolate Cupcakes with Chocolate Mousse Topping

Receptet på dessa mumsiga cupcakes kommer från Vegan Cupcakes Take Over The World, men jag har översatt och försvenskat det något.

Minivarianten av Chocolate Cupcakes with Chocolate mousse

12-16 st stora cupcakes eller betydligt fler mini:
2½ dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl socker
1 dl rapsolja
1 tsk vanillinsocker
½ tsk bittermandelarom (i oljeform, brukar finnas vid karamellfärgen)
2½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
valfritt: 2 msk snabbkaffepulver
12-16 muffinsformar

Sätt ugnen på 175°.

Blanda sojamjölken med vinägern i en skål. Sätt den åt sidan i några minuter. Under tiden kan du placera ut muffinsformarna på en plåt. Vispa sedan ner socker, olja, vanillinsocker och bittermandelarom + eventuellt snabbkaffepulver i smeten. Rör sedan i mjöl, kakao och salt. Blanda försiktigt ner bikarbonat och bakpulver.

Fyll muffinsformarna till en tredjedel. Ta hellre fler formar än att överfylla! Grädda i 18-20 minuter (om du gör stora cupcakes, annars kortare) eller tills en provsticka kommer ut torr.

Chocolate Mousse Topping (samma som detta recept)
350g silkestofu
½ dl sojamjölk
2 msk lönnsirap
1 tsk vanillinsocker
350g mörk och söt choklad
valfritt: 1 msk snabbkaffepulver

Mixa silkestofu, sojamjölk, lönnsirap, vanillinsocker och eventuellt snabbkaffepulver tills det blir slätt.

Smält chokladen på valfritt sätt (vattenbad eller försiktigt i micron).

Mixa ner chokladsmeten i tofusmeten tills det blir riktigt slätt.

Kyl moussen i en lufttät behållare i minst en timme.

När dina cupcakes har svalnat kan du spritsa ut moussen på dem. Sen är det bara att äta och njuta!

Print Friendly

Kaffe- och chokladkola

Cirka 70 bitar:
3 dl grädde (vi använde GoGreen Visp)
½ msk snabbkaffepulver
3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk ättiksprit
1 msk kakao

Välj gärna en tjockbottnad kastrull. En vidare kastrull ger kortare koktid.

Värm grädden och lös upp kaffepulvret. Rör ner socker, sirap och ättiksprit. Sikta i kakaon.

Koka så att det bubblar rejält. 30 minuter är ett riktmärke, men det som avgör när kolan är klar är kulprovet. När du droppat lite smet i kallt vatten ska den gå att plocka upp och rulla till en fast kula. Gör provet ofta när det börjar närma sig, för det är lätt att råka bränna kolan (jo, vi har provat och det är inget vi rekommenderar…).

Förbered också en plåt eller dylikt med bakplåtspapper. När du är nöjd med smeten häller du upp den på pappret. Låt stelna och skär eller klipp i bitar.

Print Friendly

Choklad- och whiskytårta med hallon

Riktigt, riktigt, riktigt gott!

Receptet är översatt från amerikanska mått och jag tar det säkra före det osäkra och anger ganska exakt vad jag fick i konverteringen, därav de något udda måttangivelserna.

Ingredienser:

Kaka:
3,6 dl mjöl
0,8 dl kakao
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2,4 dl socker
1,2 dl matolja
0,6 dl whisky
1,8 dl kallt kaffe
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
2 dl hallonsylt

Glasyr:
2 dl smält mörk choklad
1,3 dl margarin
2 msk whisky
2 msk florsocker (eller lite mer)

Sätt ugnen på 190º.

Baka kakan:

1. Olja en bakform, som gärna ska vara 20 cm i diameter. Pudra formen med lite kakao.
2. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, salt, socker och vaniljsocker i en skål.
3. Blanda matolja, whisky och kaffe i en annan skål.
4. Häll vätskeblandningen i den torra blandningen och rör om ordentligt.
5. Häll ner äppelcidervinägern i smeten och rör om bara så mycket som du måste för att allt ska blandas.
6. Häll snabbt smeten i formen och grädda i 30-35 minuter, eller tills en provsticka kommer ur kakan utan klet.

Eventuellt går det att byta ut bikarbonat- och äppelcidervinägerkombon mot 1 tsk bakpulver, men jag har inte testat själv.

Fylla kakan:

1. Låt kakan svalna.
2. Dela försiktigt kakan på mitten, så att du får en under- och en överdel.
3. Bred hallonsylten på underdelen och lägg på överdelen av kakan.

Glasyren:

1. Smält chokladen tillsammans med margarinet.
2. Blanda ner whisky och florsocker.
3. Häll glasyren över kakan – det får gärna rinna ner över kanterna.
4. Ställ kakan i kylen och låt den kallna så att glasyren stelnar.

Ät och njut! Garnera gärna med färska eller tinade hallon. Själv garnerade jag genom att pudra ett kakaohjärta på toppen, men somliga envisades med att ofrivilligt snorta kakao som en följd av detta, så jag vet inte om jag vill rekommendera det…

Hur som helst är det en vansinnigt god kaka!

Print Friendly

Kladdkaka på silkestofu

Ingredienser:
100 g silkestofu
1½ dl flytande margarin
2½ dl strösocker
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150°.

Mixa ihop silkestofu, margarin och socker så det blir slätt. Blanda i övriga ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i mitten av ugnen. Kolla kakan efter 20 minuter och grädda tills en provsticka inte blir för smetig.

Eftersom kakan vinner på kylskåpsförvaring rekommenderar jag att du gör den dagen innan du ska äta den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly