Risgrynsgröt à la Tegelaar

Julen 2016 åt vi denna risgrynsgröt, som var väldigt god. Receptet kommer från Karolina Tegelaar. Vi körde med havremjölk och havregrädde.

1 ½ dl grötris
3 dl vatten
1-2 krm salt
2 ½ dl valfri vegetabilisk grädde
3 – 4 dl valfri vegetabilisk mjölk
Eventuellt 1 kanelstång eller mandel

Koka upp grötris med vatten och salt, låt koka på svag värme under lock i 10 minuter. Tillsätt grädde, mjölk och eventuellt en kanelstång eller mandel. Rör om och koka under lock utan omrörning i 35 – 45 minuter. Tillsätt ytterligare mjölk eller grädde om gröten är för tjock.

Print Friendly

Muggkaka (mugcake)

När man egentligen inte har tid att baka passar en muggkaka perfekt. Blanda ihop grejer i en mugg och kör i micron i en minut!

Muggkaka

Till en muggkaka:

3 msk mjöl
2 msk socker
1 msk kakao
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljsocker
2 tsk rapsolja
2 msk vatten
2 msk sirap

Joxa ihop allt i en mugg (typ normalstor kaffemugg) och micra. Här funkar 800W i en minut (eller lite mer) bra. Kakan blir ganska tung och lite såsig i kanterna, men det är bara gott. Som kaka med inbyggd sås. Väldigt mäktigt! Gott att ”lätta upp” med lite glass till.

En muggkaka motsvarar en rejäl portion. För att göra flera portioner, upprepa hela proceduren med flera muggar.

Print Friendly

Scones

Ingredienser till två scones:
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g flytande margarin
2 dl havremjölk

Sätt ugnen på 225°.

Blanda degen och baka ut två runda scones. Skär skåror som ett kors, så att brödet blir indelat i fyra delar som lättare går att bryta isär efter gräddning. Nagga med gaffel några gånger i varje del.

Grädda i 15-20 minuter, eller tills de blir lagom.

Variation: Det är jättegott att krydda degen på olika sätt och det är bara att prova sig fram. Basilika och vitlök är en favoritvariant här hemma.

Print Friendly

Pannkakor på bakpulver

Pannkakor utan ägg kan vara lite av en utmaning. På sistone har vi använt detta recept med bakpulver som bindemedel. Det funkar bra, men man tappar ju en del näringsmässigt. Jag ska prova att göra dem med sojamjöl nästa gång.

Ingredienser till två personer:
5 dl havremjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
flytande margarin

Blanda ihop ingredienserna och låt smeten stå och svälla en stund innan stekning (annars håller pannkakorna inte ihop så bra).  Vi använder flytande margarin till stekning och brukar också hälla en liten skvätt i smeten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly