Saffranspannacotta

En favoritefterrätt i jultappning

6 portioner:
1½ dl gelésocker multi
6 dl havregrädde (vanlig iMat) eller sojagrädde
1 pkt saffran
1 tsk vaniljsocker

Koka upp hälften av grädden med gelesocker, saffran och vaniljsocker. Låt koka i en halv minut under omrörning, tag sedan kastrullen av plattan och rör ner resten av grädden. Häll direkt upp i serveringsskålar eller formar och ställ i kylen i några timmar tills de stelnat. Stjälp upp om så önskas.

På bilden är pannacottan serverad med hallonsylt, men den är god för sig själv också.

Print Friendly

Pannacotta

Pannacotta är lätt att svänga ihop och gott blir det också.

4 portioner:
1 dl gelésocker multi
4 dl havregrädde (vanlig iMat) eller sojagrädde
1 vaniljstång

Skrapa ur vaniljstången och koka upp gelésockret med vaniljen och hälften av grädden. Låt koka i en halv minut under omrörning, tag sedan kastrullen av plattan och rör ner resten av grädden. Häll direkt upp i serveringsskålar eller formar och ställ i kylen i några timmar tills de stelnat. Stjälp upp om så önskas. Dekorera/smaksätt gärna med exempelvis någon god bärgelé. På bilden är det hallon- och mangogelé.

Print Friendly

Bounty-godis

Min svägerska Emma är bra på att inspirera med goda recept. Nu har hon lyckats igen. Dessa kommer jag garanterat att prova att göra själv, av den enkla anledningen att de helt enkelt är för goda för att aldrig äta igen…

Godare än köpe-Bounty!

100 g kokos (ha lite extra till hands om det behövs mer)
½ dl smält mjölkfritt smör/margarin
½ dl soja- eller havregrädde
2 dl florsocker
200 g mörk choklad
Ev. strössel eller dylikt till garnering

Blanda fyllningen och rulla till små bollar. Rör ner mer kokos om smeten blir för lös. Frys i minst en timme. Smält sedan chokladen och rulla bollarna i den. Häll på eventuell garnering fort, de kalla bollarna gör att chokladen stelnar snabbt.

Print Friendly

Spenatsoppa

4 portioner:
500 g hackad spenat
1 gul lök
2 msk vetemjöl
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl havregrädde
muskot
salt och peppar

Fräs spenat och lök i några minuter. Pudra över mjölet och häll på vattnet, smula i buljongtärningarna. Koka ca 10 minuter under lock. Rör sedan i grädden och smaka av med kryddorna.

Print Friendly

Kaffe- och chokladkola

Cirka 70 bitar:
3 dl grädde (vi använde GoGreen Visp)
½ msk snabbkaffepulver
3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk ättiksprit
1 msk kakao

Välj gärna en tjockbottnad kastrull. En vidare kastrull ger kortare koktid.

Värm grädden och lös upp kaffepulvret. Rör ner socker, sirap och ättiksprit. Sikta i kakaon.

Koka så att det bubblar rejält. 30 minuter är ett riktmärke, men det som avgör när kolan är klar är kulprovet. När du droppat lite smet i kallt vatten ska den gå att plocka upp och rulla till en fast kula. Gör provet ofta när det börjar närma sig, för det är lätt att råka bränna kolan (jo, vi har provat och det är inget vi rekommenderar…).

Förbered också en plåt eller dylikt med bakplåtspapper. När du är nöjd med smeten häller du upp den på pappret. Låt stelna och skär eller klipp i bitar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly