Kikärtsgryta med saffran

Vill spara detta goda recept, plockat rakt av från vegomagasinet.se.

4 portioner

1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, finhackad
2 msk tomatpuré
2 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 kanelstång
1 paket saffran, 0,5 g
2 dl krossade tomater
1 burk kokosmjölk à 400 ml
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta

Fräs lök och paprika i lite olja tills det mjuknar och får lätt med färg. Rör ner allt förutom kikärterna. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
Häll av spadet från kikärterna och skölj dem. Vänd ner i grytan och låt bli varma.
Servera med t ex fullkornsris, mathavre, matvete eller quinoa.

Print Friendly

Quinoabiffar

Här är ett recept stulet rakt av från fantastiska Mattias på Vegoriket. Förra gången jag letade efter receptet var hans sida nere och jag gick därför bet. Tar nu det säkra före det osäkra.

4 portioner:
4 dl grönsaksbuljong
2½ dl quinoa
1 burk vita bönor
½ dl maizena
½ gul lök, finhackad
1 tsk mörk soja
1½ tsk torkad oregano
½ tsk salt
vitpeppar

Koka upp grönsaksbuljongen. Tillsätt quinoan och koka i 12 minuter. Häll över quinoan i en bunke och låt svalna. Mixa eller mosa de vita bönorna. Blanda ner bönorna i quinoan tillsammans med maizena, finhackad lök, mörk soja, oregano, salt och vitpeppar. Forma till små biffar och stek i olja eller mjölkfritt smör tills de får fin färg.

Print Friendly

Citronsås

4 portioner:
1 citron
2 dl Tofutti sour supreme
1½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk grönsaksbuljongpulver
maizenamjöl

1. Tvätta och borsta citronen väl i varmt vatten. Gör tunna strimlor av det gula skalet med zestjärn eller potatisskalare och kniv. Koka skalet 1 minut och släng bort vattnet.

2. Koka ihop sour supreme, vatten och buljongtärning ca 5 minuter. Smaka av med 2 tsk pressad citron och om det behövs salt och peppar. Red såsen med maizenamjöl till lagom tjocklek. Tillsätt citronskalen.

Print Friendly

Kikärtsbiffar à la Veganomicon

Kikärtsbiffar à la Veganomicon

Vetegluten/glutemjöl är verkligen en bra grej! Det binder ihop det mesta och kan även bli seitan, dvs ”vetekött”. I kokboken Veganomicon av Moskowitz och Romero finns ett recept på kikärtsbiffar som är grunden till detta recept:

Ingredienser:
1 pkt / 230 g / 3 ½ dl kikärter
3 msk olivolja
1,75 dl vetegluten
1,75 dl ströbröd
0,75-1 dl vatten
1 tsk buljongpulver
valfri övrig smaksättning

Mosa eller mixa kikärterna, gärna lite slarvigt. Jag tycker bara det är trevligt om det blir lite bitar kvar. Blanda ner övriga ingredienser. Forma till biffar i önskad storlek och stek. Eventuellt kan man ångkoka dem först, det lär ge fastare konsistens men ännu har jag inte provat.

Det allra bästa med dessa biffar är att de går hem hos familjens 2-åring också!

Print Friendly

Grönkål – Långkål

Det här är faktiskt min absoluta favorit på julbordet!

Grönkål/långkål

250g färsk grönkål (ca 2 liter hackad)
4 dl vatten
½ buljongtärning
1,25 dl havregrädde
muskot
salt
peppar

Skär bort de grövsta stjälkarna från grönkålen och grovhacka det som blir kvar. Koka upp vattnet med buljongen, lägg i grönkålen och rör om. Låt koka utan lock tills grönkålen är mjuk och vätskan är borta. Blanda ner grädden och smaksätt med muskot, salt och peppar.

Print Friendly

Linssoppa med kokosmjölk och tofu

Ännu ett recept som snarare är en grundidé. Ville spara idén, eftersom soppan blev populär hos ettåringen. Gör jag den fler gånger kan det hända att jag återkommer med mått, eller också inte…

Ingredienser:
röda linser
grönsaksbuljong
kokosmjölk
hård tofu

Koka röda linser i grönsaksbuljong, så att det blir riktigt soppigt. Tillsätt kokosmjölk efter smak och smula i tofu på slutet.

Print Friendly

Savojkålsoppa

Ett sånt där enkelt, ungefärligt recept:

Bryt loss så många savojkålsblad du vill använda. Skölj och dela eventuellt i mindre bitar. Koka bladen tills de blivit någorlunda mjuka. Mixa bladen tillsammans med lite av kokvattnet – bara så mycket som det behövs för att det ska gå att mixa. Jag tycker det är gott att mixa lite halvslätt, så att det fortfarande är bitar kvar. Koka upp tillsammans med havregrädde och buljongtärning/ar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly