Pasta pistou

Smaskig pastarätt för alla pestoälskare (pistou är pesto på franska).

4-6 portioner:
500 g tagliatelle
1 kruka basilika
t.ex. 140 g pinjenötter, varav 3 msk till peston
1 msk Parmazano (parmesanpulver)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl havregrädde
salt, peppar

Koka pastan och rosta pinjenötterna. Använd 3 msk av pinjenötterna i peston, som du mixar av basilika, Parmazano, vitlök, olivolja. Koka upp peston tillsammans med grädden och smaka av med salt och peppar. Blanda pestosåsen med den nykokta pastan. Servera med resten av de rostade nötterna, som med fördel strös över pastan direkt på tallriken.

Print Friendly

Focacciamuffins med oliver och soltorkade tomater

Focacciamuffins

12 st:
2 potatisar
minst 4 dl vatten
100g jäst
ca 8 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 dl olivolja
oliver
soltorkade tomater
färsk basilika
rödlök
12 stora muffinsformar

Koka potatisarna i vattnet tills de blivit riktigt mjuka. Mosa potatisarna i vattnet och häll 4 dl av potatisvattnet i en bunke. Låt svalna till fingervarmt. Smula i jäst, blanda ner olja, salt och mjöl. Arbeta ihop till en bra deg. Blanda i hackade oliver, soltorkade tomater och basilika i önskad mängd. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Dela degen i 12 delar och lägg i stora muffinsformar. Pensla med vatten och strö gärna över hackad rödlök och basilika.

Grädda i 5 minuter i 225°, sänk sedan till 200° och grädda i ytterligare ca 10 minuter.

Print Friendly

Piroger med spenattofu och örter

Piroger

Deg:
3 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
½ tsk salt
½ dl olivolja
8 dl mjöl (ungefär)

Fyllning:
1 paket (300 g) hård tofu
stekfett
3 dl hackad spenat
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 dl färsk hackad basilika
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl olivolja
mycket örtsalt
svartpeppar

Börja med degen. Lös upp jästen i vattnet, blanda i salt och olja. Tillsätt så mycket mjöl att du får en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter, gör fyllningen under tiden.

Smula tofun i stekpanna och stek tillsammans med spenaten och alla örter och kryddor. Blanda ner olivoljan. Ta så mycket örtsalt att det blir lite för salt, det känns alltid mindre sen när pirogerna är klara.

Bygg ihop till piroger i önskad storlek. Till en buffé eller picnic passar det finfint med små piroger (gör t.ex. 16 st), äter du dem som en huvudrätt kanske du vill ha ganska stora (gör t.ex. 6 st).

Pensla gärna med olja och grädda i 250° i ca 10 minuter eller tills de ser fina ut (beroende på storlek och din ugn).

Print Friendly

Pesto

Jag blandar ärligt talat på måfå, men jag skulle tro att det kan vara ungefär i dessa proportioner:

1 kruka basilika
100g pinjenötter
2 vitlöksklyftor, eller mer
1 dl olivolja
salt
svartpeppar

Man kan ha i ½ dl veganparmesan också, men det har jag inte testat ännu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly