Raw brownies à la Mitt Gröna Kök

Fantastiska raw brownies från fantastiska bloggen Mitt Gröna Kök. På min bild i dubbel sats som tårta.

Raw brownies

Recepttexten är kopierad från ursprungsinlägget på Mitt Gröna Kök med ett par tillägg/ändringar: jag har lagt till i kursivt min uppskattning av hur många gram deciliterangivelserna av valnötter och dadlar motsvarar, samt bytt honung mot agavesirap.

Brownies
12 små eller 6 stora brownies
2 dl valnötter (ca 85 g)
2 dl färska dadlar (urkärnade!) (ca 260 g med kärnor)
1/2 dl kakao
1 msk mandel-eller jordnötssmör
Liten nypa salt
Några droppar vatten

1. Lägg valnötterna i en matberedare och mixa några sekunder tills de är sönderhackade i småbitar.
2. Tillsätt övriga ingredienser. Var försiktig med saltet! En mininypa är tillräckligt. Mixa igen tills allt är sammanblandat.
3. Degen ska bli sammanhållande och lite klibbig. Tillsätt lite, lite vatten för att få rätt konsistens. 1-2 tsk vatten borde vara tillräckligt.
4. Tryck ut degen i en form (jag använde en halv brödform). Stoppa in i frysen medan du gör frostingen.

Chokladfrosting
1 mogen avokado
Frön från 1 vaniljstång
3 msk flytande agavesirap
1 msk kokosolja
3 msk kakao

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills blandningen är mycket slät. Se till att det inte finns kvar några avokadobitar.

Ta sedan ut din brownieform ur frysen och bred på frostingen. Det kan bli lite frosting över beroende på hur tjockt lager du vill ha. Ställ sedan formen i frysen eller i kylen och låt stelna en stund. Ta sedan kakan ur formen med hjälp av en tunn stekspade eller tårtspade. Den bör släppa formen ganska lätt. Lägg upp kakan på en skärbräda och skär i 6 eller 12 bitar. Lägg dina brownies i en burk och förvara i kylen eller frysen. Njut!

Print Friendly

Smörgåstårta à la midsommar 2009

Smörgåstårta är nog något jag alltid kommer att improvisera ihop, men jag tänkte det vore roligt att skriva upp olika varianter jag gör (Uppdatering: Tyvärr har jag nog inte varit så bra på att dokumentera…). Det här är faktiskt den första smörgåstårta jag någonsin gjort och jag tycker att den blev god! Vi delade den på två (i två omgångar, men 5/6 slank faktiskt ner direkt…), men jag skulle säga att den räcker till 6 portioner.

24 skivor formfranska (hittade inte landgångsbröd)
2 tuber fettfri majonnäs från Kavli (Uppdatering: Nej, blä! Så mycket bättre att göra egen!)
2 dl oliver
1-2 dl amarantkaviar
8 soltorkade tomater
2 champinjoner
lite purjolök
färsk dill

Garnering:
amarantkaviar
små kvisttomater
gurka
avokado
salladsblad
dill

Det blev fyra omgångar bröd med sex skivor (utan kanter) i varje lager. Till det första lagret mixade jag 2 dl svarta oliver med ½ dl majonnäs. På det andra lagret hade jag drygt 1 dl amarantkaviar, 8 soltorkade tomater skurna i små bitar och lite majonnäs. På det tredje lagret hade jag två skivade färska champinjoner, lite hackad purjolök, färsk dill och lite majonnäs (återkommande tema..?) som klister.

Tankar att ta med till nästa smörgåstårta:

  • Det var gott med mild avokado och stora bitar grönsaker som bröt av mot det ganska sura totalintrycket. Nästa gång kanske ett lager med avokadoröra?
  • Majonnäsen är också ganska sur, som veganmajonnäs brukar. Man skulle kunna testa att mixa silkestofu med grädde i stället och se om det funkar som alternativ. Uppdatering: Som sagt, det går att göra supergod egen majonnäs, som inte alls är sur. Gör till exempel så här.
Print Friendly

Champinjoner fyllda med avokado och rostade solrosfrön

Fyllda champinjoner
Fylld svamp är gott i många varianter – här är ett exempel:

Två portioner
6 bamse-champinjoner
1 avokado
1 dl solrosfrön
1 dl hackad purjolök

Sätt ugnen på 200º.

Rosta solrosfröna. Mosa avokadon. Ryck foten ur svamparna och fyll hattarna med en blandning av avokadon, purjolöken och solrosfröna. Ställ i ugnen i ca 20 minuter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly