Tigerkaka Tegelaar

Från den underbara kakboken Mjuka kakor utan ägg och mjölk (den första kakboken i en serie) har jag lånat detta fantastiska recept skapat av Karolina Tegelaar. Är du det minsta intresserad av att baka utan ägg och mjölk ska du definitivt köpa dessa böcker, du kommer inte att ångra dig!

Många tigerkakor (fyrdubbel sats och ganska små formar gav sex stycken)

Ingredienser:
2 1⁄2 dl sojamjölk
2 tsk vinäger
2 msk vatten
2 msk noegg
3 dl vetemjöl
1 dl maizena
1 1⁄2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1⁄2 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 dl olja

1 tsk vaniljpulver
3 msk kakao

Smörj och bröa formen. Blanda sojamjölk med vinäger och låt stå. Vispa vatten med noegg. Blanda vetemjöl, maizena, socker, bakpulver, bikarbonat och salt. Vispa sedan samman de tre blandningarna samt oljan. Dela upp smeten i två skålar, den ena smaksätter du med vanilj och den andra med kakao. Häll ner blandningarna i formen i omgångar och grädda i mitten av ugnen ca 35-45 minuter i 175°C. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från kakan. Låt kakan svalna något innan den vänds upp.

Detta och fler smakprovsrecept finns på kakboken.se.

Print Friendly

Chocolate Cupcakes with Chocolate Mousse Topping

Receptet på dessa mumsiga cupcakes kommer från Vegan Cupcakes Take Over The World, men jag har översatt och försvenskat det något.

Minivarianten av Chocolate Cupcakes with Chocolate mousse

12-16 st stora cupcakes eller betydligt fler mini:
2½ dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl socker
1 dl rapsolja
1 tsk vanillinsocker
½ tsk bittermandelarom (i oljeform, brukar finnas vid karamellfärgen)
2½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
valfritt: 2 msk snabbkaffepulver
12-16 muffinsformar

Sätt ugnen på 175°.

Blanda sojamjölken med vinägern i en skål. Sätt den åt sidan i några minuter. Under tiden kan du placera ut muffinsformarna på en plåt. Vispa sedan ner socker, olja, vanillinsocker och bittermandelarom + eventuellt snabbkaffepulver i smeten. Rör sedan i mjöl, kakao och salt. Blanda försiktigt ner bikarbonat och bakpulver.

Fyll muffinsformarna till en tredjedel. Ta hellre fler formar än att överfylla! Grädda i 18-20 minuter (om du gör stora cupcakes, annars kortare) eller tills en provsticka kommer ut torr.

Chocolate Mousse Topping (samma som detta recept)
350g silkestofu
½ dl sojamjölk
2 msk lönnsirap
1 tsk vanillinsocker
350g mörk och söt choklad
valfritt: 1 msk snabbkaffepulver

Mixa silkestofu, sojamjölk, lönnsirap, vanillinsocker och eventuellt snabbkaffepulver tills det blir slätt.

Smält chokladen på valfritt sätt (vattenbad eller försiktigt i micron).

Mixa ner chokladsmeten i tofusmeten tills det blir riktigt slätt.

Kyl moussen i en lufttät behållare i minst en timme.

När dina cupcakes har svalnat kan du spritsa ut moussen på dem. Sen är det bara att äta och njuta!

Print Friendly

Choklad- och whiskytårta med hallon

Riktigt, riktigt, riktigt gott!

Receptet är översatt från amerikanska mått och jag tar det säkra före det osäkra och anger ganska exakt vad jag fick i konverteringen, därav de något udda måttangivelserna.

Ingredienser:

Kaka:
3,6 dl mjöl
0,8 dl kakao
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2,4 dl socker
1,2 dl matolja
0,6 dl whisky
1,8 dl kallt kaffe
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
2 dl hallonsylt

Glasyr:
2 dl smält mörk choklad
1,3 dl margarin
2 msk whisky
2 msk florsocker (eller lite mer)

Sätt ugnen på 190º.

Baka kakan:

1. Olja en bakform, som gärna ska vara 20 cm i diameter. Pudra formen med lite kakao.
2. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, salt, socker och vaniljsocker i en skål.
3. Blanda matolja, whisky och kaffe i en annan skål.
4. Häll vätskeblandningen i den torra blandningen och rör om ordentligt.
5. Häll ner äppelcidervinägern i smeten och rör om bara så mycket som du måste för att allt ska blandas.
6. Häll snabbt smeten i formen och grädda i 30-35 minuter, eller tills en provsticka kommer ur kakan utan klet.

Eventuellt går det att byta ut bikarbonat- och äppelcidervinägerkombon mot 1 tsk bakpulver, men jag har inte testat själv.

Fylla kakan:

1. Låt kakan svalna.
2. Dela försiktigt kakan på mitten, så att du får en under- och en överdel.
3. Bred hallonsylten på underdelen och lägg på överdelen av kakan.

Glasyren:

1. Smält chokladen tillsammans med margarinet.
2. Blanda ner whisky och florsocker.
3. Häll glasyren över kakan – det får gärna rinna ner över kanterna.
4. Ställ kakan i kylen och låt den kallna så att glasyren stelnar.

Ät och njut! Garnera gärna med färska eller tinade hallon. Själv garnerade jag genom att pudra ett kakaohjärta på toppen, men somliga envisades med att ofrivilligt snorta kakao som en följd av detta, så jag vet inte om jag vill rekommendera det…

Hur som helst är det en vansinnigt god kaka!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly