Julig valnötskaka med lingon och citronglasyr

Lånar receptet från Oatlys julrecept. Mamma gjorde denna kaka julen 2016 och den var väldigt god, så jag vill inte tappa bort den.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 2,5 dl iMat
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl lingonsylt
  • 1 dl grovt hackade valnötter
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk nejlika
  • 1 nypa salt
  • Färska lingon för dekoration

Citronglasyr

  • 1,5 dl florsocker
  • 1,5 msk citronjuice

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C.
Smält margarinet tillsammans med iMat och låt det svalna.
Blanda mjöl, bikarbonat, kryddor, socker och salt och häll sedan detta i en skål med det smälta margarinet. Rör runt till en klumpfri smet, tillsätt sedan lingonsylt och valnötter. Rör runt så att valnötterna fördelas jämt i smeten.
Smörj och bröa en ugnsform och häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 30-40 minuter och låt den sedan svalna helt.
Blanda florsocker och citronjuice tills den är lagom tjockflytande. Häll över kakan och toppa med färska lingon.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *